Om man ska köpa en bostad som exempelvis en bostadsrätt, ett radhus, ett hus eller en gård så kan man låna pengar till köpet, ett såkallat bolån. Att köpa en bostad är en av de största investeringar som en privatperson kan göra i livet och är också något som man oftast bara gör en gång

Långivare
Lånebelopp Löptid Ränta Ålder Betyg
Upp till 85% av bostadsvärdet 1-50 år 18 år
Ansök nu
4star

Om bolån

För att kunna finansiera ett köp av en bostad så kan man ta ett bolån, vilket innebär att man kan låna upp till 85 procent av bostadens värde. Resterande 15 procent får man själv lägga i kontantinsats. Dock brukar de allra flesta även ta ett blancolån så att de kan betala kontantinsatsen, vilket innebär att man kan köpa en bostad utan att man har ett större kapital sparat.

Det är inte bara i samband med att man ska köpa en ny bostad som man kan erhålla ett bolån utan även om man exempelvis behöver ett lån för att köpa ut en annan part från ägandet av bostaden eller om man är i behov av att renovera huset. För ett bolån så gäller att man sätter huset i pant för lånet, vilket innebär att om man inte kan betala av sina amorteringar på huset så kan långivaren begära att säkerheten, i detta fall huset, beslagtas och sälj på exekutiv auktion.

Kostnader för ett bolån

Hur mycket det kostar att låna är lite olika beroende på om man lånar från en bank eller från ett kreditmarknadsbolag. Normalt så betalar man en ränta som börjar på vanligast 2 upp till 4 procent per år. Utöver det så tillkommer en uppläggningsavgift och eventuellt även aviseringsavgifter. Det innebär att ett bolån är ett av de billigaste lånen på marknaden, vilket beror på att man har bostaden som säkerhet för lånet. Ett bolån löper normalt på mellan 10 upp till 50 år, beroende på hur stort belopp som man lånar.

Om man även ska låna till kontantinsatsen så kan man ta ett blancolån, vilket är ett lån utan säkerhet, där räntorna ligger på 4 procent och uppåt. Exakt vilken ränta som man får betala och hur mycket pengar som man kan låna är dock individuellt och bestäms utifrån låntagarnas ekonomiska situation. Har man en bra inkomst och en välordnad ekonomi så kan man alltid hitta lån med riktigt bra räntor.

Information om de olika lånebolagen och de kostnader och villkor som föreligger för ett bolån kan man finna på sidor som recenserar lånebolag. Här finner man all den information som man behöver för att kunna jämföra de olika lånebolagens kostnader och villkor. Det gör att det blir lättare att hitta ett bolån som passar en bäst, vilket kan vara viktigt då ett bolån är något som man lever med under många år framåt.

För att kunna erhålla ett bolån så behöver man vara myndig, inneha en fast inkomst som står i relation till det belopp som man ska låna och inte ha några betalningsanmärkningar. Det finns dock lånebolag som erbjuder bolån till personer som har betalningsanmärkningar, om man har en ordnad ekonomi idag. Det är alltid lättare att få ett bolån om man är två som ansöker om ett bolån, vilket även kan bidra till att man får en lägre ränta för bolånet då båda personernas inkomst räknas.