Jämförapensioner.se drivs av företaget Tydliga som agerar som oberoende rådgivare inom försäkringar och finansiella tjänster. Även om webbplatsen heter ”Jamforapensioner.se” så är det mer än bara pensioner som jämförs. Här kan man även jämföra lån, sparränta och vissa försäkringar. En webbplats som därmed kan förbättra privatekonomin på ett flertal punkter. De har även ett flertal jämförelser som vänder sig mot företag – ex företaglån.
Fördelen är att man kan få information om många delar av ekonomin på ett och samma ställe. Nackdelen är att informationen i många fall är mycket kortfattad.

Jämföra Pensioner

Tjänsten som erbjuds av Jämföra Pensioner är komplett för att skapa ett effektivt pensionssparande. Företaget hjälper till med att jämföra olika pensionslösningar och skapa individuella pensionsplaner utifrån kundens behov och önskemål.

De investeringar som sker bevakas även automatiskt av företaget vilket gör att spararen kontaktas om omplacering rekommenderas. Kostnadsfri rådgivning går att få genom att anmäla telefonnummer på hemsidan varpå en rådgivare kommer att ringa upp och påbörja rådgivningen.

Fördelar och Nackdelar

+ Hjälper till med hela pensionen
+ Bevakning ingår
– Svag information vad som ingår i tjänsten och dess priser

Gratis PPM-förvaltning

Jämföra Pensioner erbjuder en gratis PPM-förvaltning. Detta sker via ett samarbete med portalen PPMportalen.se. Genom att ange personnummer ges ett portföljsförslag baserat på personens ålder. Här går det även att genomföra fondbyten och se en sammanfattning över PPM-innehavet.
Exakt hur tjänsten är uppbyggd och vad man egentligen får för förvaltning framgår inte.

Fördelar och Nackdelar

+ Gratis rådgivning gällande PPM-sparandet
– Svag information om vad som ingår i tjänsten

Seniorförsäkring

Seniorförsäkringen är en försäkring som speciellt skapats för att möta de behov som finns hos äldre utifrån olycksfall och vårdbehov. Försäkringstagaren måste exempelvis vara minst 55år fö och den gäller sedan till att personen fyllt 85år. Någon hälsodeklaration behöver inte skickas in utan det räcker med ett Intyg av hälsa.

Försäkringen kan liknas med en vanlig sjuk- och olycksfallsförsäkring. Men skillnaden är att den ger hög ersättning även när man kommer upp i åldern. Exempelvis ingår Tandskada, Resekostnader i samband med skada, Begränsad funktionsförmåga, Dödsfall och Läkekostnader. Dessutom ingår tillgång till specialkompetens dygnet runt via ett gratis telefonnummer.
Kostnaden är 3552kr/år. De som är medlemman i Smart Senior får 5% rabatt på försäkringen. Medlemmar ska då ange ”Smart” som kampanjkod.

Fördelar och Nackdelar

+ Specialanpassad försäkring för äldre
+ Rabatt för medlemmar hos Smart Senior
– Ingen jämförelse utan enbart ett förslag presenteras

Låna pengar

”SparLån jämför med 1000-tals långivare som konkurrera om ditt lån”
Så presenterar företaget sin lånjämförelse. Det är inte bara felaktig svensk grammatik utan det framstår även som att en jämförelse sker med över 1000 långivare i Sverige. Något som inte kan vara korrekt då så många kreditgivare inte ens finns.

En bit ned på sidan presenteras ”Lån utan UC” där exempelvis Bank Norwegians privatlån nämns – vilka tar UC.
Jämförapensioner har vissa bra tjänster – detta är inte en av dem.

Fördelar och Nackdelar

+ Inga direkta fördelar
– Dålig och felaktig information

Sparränta

Jämföra Pensioner förmedlar information om företag som erbjuder sparkonto med 5% i årlig ränta. Detta utan bindningstid. Genom att fylla i mailadress, namn och telefonnummer ges rätten till företaget att skicka ut kundbroschyrer om var detta sparkonto kan tecknas.

Ett annat alternativ är att läsa vår text om Sparlån eller 4Spar som bägge erbjuder sparkonton med liknande avkastning.
Det inte Jämföra Pensioner nämner är att pengarna som placeras på dessa konton inte omfattas av Statlig insättningsgaranti vilket innebär att det är en viss risk som tas med det investerade
kapitalet.

Fördelar och Nackdelar

+ Få sparränta på 5% per år
– Information kring Statlig insättningsgaranti saknas

Företagslån

Jämföra Pensioner jämför 2 företagslån. Det är från Ferratum Business och OPR Företagslån. Bägge dessa lån kan tecknas utan säkerhet och på upp till 1 miljon respektive 500.000kr. Det är lån som är lättare att få än klassiska banklån för företagare. Detta återspeglar sig även i betydligt högre räntor (ca 40-50% effektiv ränta).
Jämförelsen gäller alltså enbart lån utan säkerhet för företagare.

Fördelar och Nackdelar

+ Jämför två företagsförsäkringar utan säkerhet
-Hög ränta

Företagsförsäkring

Företagsförsäkringar ska alltid vara individuellt anpassad utifrån företagets verksamhet och behov. Jämföra Försäkringar hjälper därför enbart till med jämförelse av företagsförsäkringar via telefon. Den som anger sitt telefonnummer blir kontaktad av en säljare som diskuterar olika företagsförsäkringslösningar.

Fördelar och Nackdelar

+ Få personlig hjälp med att hitta bästa företagsförsäkringen
-Framgår inte vilka försäkringsbolag som jämförs

Ägarpension

Ägarpension används av de som är ägare (eller delägare) av Aktiebolag. Detta för att kunna spara till pensionen utan att behöva betala pensionsavgifter till banken där pensionen placeras. Jämföra Pensioner förmedlar en pensionslösning där varken fasta avgift, kapitalavgift, premieavgift eller försäkringssavgift tillkommer.

För att få mer information behöver man uppge sitt telefonnummer och företaget ringer sedan upp personen för att presentera passande lösning.

Fördelar och Nackdelar

+ Pensionslösning utan avgifter
-Enbart för Aktiebolag

Bilförsäkring

Att jämföra bilförsäkring hos flera olika försäkringsbolag är en stor rekommendation. Prismässigt och innehållsmässigt skiljer de sig nämligen relativt mycket. Via Jämföra Pensioner går det att snabbt jämföra bilförsäkring hos flera olika aktörerar, däribland Länsförsäkringar, Folksam, IF och TryggHansa.

Att jämföra går fort och det enda negativa är att denna tjänst enbart presenteras för företagare – när de flesta som har bil och behöver bilförskäring är privatpersoner.

Fördelar och Nackdelar

+Jämför bilförsäkringar snabbt
-Presenteras enbart för företagare

Fondförvaltning

Många vet vilken risknivå man är beredd att ta – men inte vilka fonder som då passar. Via Jämföra Pensioner kan tre färdiga portföljer väljas med helt olika risknivå. Portföljerna är uppbyggda av flera olika tillgångar och är tänkta för placeringar på olika lång tidsperiod.

Vågsam – Portfölj för den som vill ha ”Lägre medelrisk” och vill placera sina pengar på 5-10år. Portföljen har hittills (2016) en avkastning på 14,3%.
Balanserad – Portfölj för den som vill ha ”Medelrisk” och vill placera sina pengar på 5-10år. Denna har under de senaste tio åren gett en total avkastning på 43,48%. Det är en bred ”fond-i-fond” lösning vilket betyder att det är ett stort antal fonder i denna portfölj vilket minskar den totala risken.

Tapper– Portfölj för den som vill ha ”Högre risk” men då även möjlighet till högre avkastning. Investeringstiden är då 10 eller fler år. Har under de senaste fem åren haft en genomsnittlig årsavkastning på 21,60%.
För att teckna någon av ovanstående nämnda portföljerna kontaktas företaget enklast genom att man uppger sitt telefonnummer på hemsidan.

Fördelar och Nackdelar

+ Fondportföljer utifrån egen vald risknivå
-Innehavet kan ej påverkas

Ränteförvaltning

Räntebärande papper är säkrare än aktier och fonder. Därmed väljer många att delvis spara i räntepapper för att minska den totala risken. Här finns tre olika ränteportföljer att välja mellan.

Måttlig – Portföljen för den som vill ha ”Låg risk” och placera sina pengar under 2-5år. Den genomsnittliga avkastningen är 3,7% och på de senaste fem åren har avkastningen varit totalt 20%.
Hedge – Portfölj för den som vill ha ”Låg medelrisk” och placera sina pengar under 2-5år. På de senaste fem åren har fonden portföljen gått upp 20,45% och på de senaste tio åren 43,12%.
Kredithybrid – Portfölj för den som vill ha ”Låg medelrisk” och placera pengarna under 5år. Här kombineras en fast ränta med avkastning på eventuell börsuppgång. Den fasta räntan är 3,7% men därutöver kan alltså ytterligare ränta fås om aktiemarknaden utvecklar sig positivt.

För att teckna någon av ovanstående nämnda portföljerna kontaktas företaget enklast genom att man uppger sitt telefonnummer på hemsidan.

Fördelar och Nackdelar

+ Ränteportfölj på tre olika nivåer
-Historisk avkastning presenteras på olika sätt för de olika portföljerna