Lendify

/Lendify
Lendify2017-01-19T16:59:58+00:00
Lånegivare
Lånebelopp Löptid Kostnad Ålder Gratis ny kund Betyg
5000 – 300.000 kr 1 – 10 år 2,95 % – 10,95% 18 år
Ansök nu
5star

Om Lendify

Lendify erbjuder Peer-to-Peer lån vilket betyder att privatpersoner lånar pengar från andra privatpersoner. Helt enkelt lån mellan privatpersoner – som sker via Lendify´s plattform.

Fördelen är att räntenivån för låntagarna i många fall kan vara lägre än vad som fås hos bankerna. Detta samtidigt som långivarna får en möjlighet att investera i lån och därmed få en relativt hög avkastning. År 2016 var den historiska årliga avkastningen 6,38%.

Lendify– Privatlån

Kortfakta:
Lånesumma – 5000kr-300.000kr
Ränta – 2,95%-10,95%
Amorteringstid – 0,5-10år
Tillåter betalningsanmärkning – Nej
Tillåter medsökande? – Nej
Uppläggningsavgift – Nej
Krav: Ej betalningsanmärkning, Ej skuld hos Kronofogden, Årsinkomst på minst 180.000kr brutto

Lendify administrerar alla lån, tar kreditupplysning och sköter alla utbetalningar. Som låntagare skiljer det sig därmed inte mycket mot att ta ett privatlån på en bank. Summan ska amorteras en gång i månaden.

Skillnaden ligger däremot i ansökningsprocessen – som kan ta betydligt längre tid än via en klassisk bank. En annan sak som skiljer är att man kan få lägre ränta.

Ansök

Via hemsidan är det enkelt att ansöka om privatlån. Första steget är att skapa ett gratis konto hos Lendify och sedan verifiera sin identitet genom inloggning på sin vanliga bank. När ansökan skickats in tar Lendify en kreditupplysning och ger sedan ett ”räntebesked”. Det är alltså den nivå på ränta som kommer att erbjudas och därmed vad investerarna sedan ska ta ställning till.

Nu kan låntagaren välja att låta låneansökan publiceras vilket betyder att den blir synlig för de som vill låna ut pengar.

Vänta in finansiering

Låneansökan ligger öppen på webbplatsen så att långivare kan välja att investera i lånet. Dessa kan välja mellan att investera i delar av eller i hela lånet. Det vanligaste är att ett lån finansieras av flera långivare.

Skulle inte lånet bli fullbokat av investerare inom 14 dagar kan låntagaren ta tillbaka sin låneansökan eller välja att förnya ansökan. Man kan även välja att lånet ska betalas ut även om det inte är fullbokat, ex om det minst är 70% fullbokat.

Få pengarna

Så fort som låneansökan är fullbokad (eller om låntagaren väljer att godkänna en lägre lånesumma) betalas lånet ut.

Återbetala

Återbetalning sker på exakt samma sätt som andra privatlån. Detta via en månatlig inbetalning till Lendify.

Fördelar och Nackdelar

+ Ner till 2,95% ränta
+ Ingen förmedlingsavgift på lån mellan 1-3 år
+ Trygg P2P-plattform
– Osäkert om långivarna vill investera i just ditt lån

Lendify – Investera i lån

Lån mellan privatpersoner blir allt vanligare i Sverige. Intresset har ökat både hos låntagare och hos långivare. För långivare handlar det om en relativt hög avkastning. Lendify erbjuder fyra olika konton där den förväntade avkastningen per år är 3,5%, 4,3%, 5,8% samt 8,2%. Den genomsnittliga avkastningen för juli 2015-juli 2016 var 6,38%.

Att investera i privatlån via Lendify är mycket enkelt och med tjänsten Autoinvestering blir det ännu enklare att sprida riskerna och återinvestera avkastningen.

Registrera och välj inriktning

Första steget är att man registrerar sig på hemsidan och identifierar sig med BankID.

Därefter väljs vilket konto/ vilka konton som investering önskas ske i. De olika kontona har olika lång löptid och därmed olika hög förväntad avkastning.

Investera eller Auto-investera

Pengar överförs via Bankgiro och när de sitter på klientkontot kan man börja investera i de olika lånen som erbjuds på webbplatsen. Lånen presenteras genom bland annat kreditvärdighet, räntesats och vad pengarna ska användas till. Alla lån är kategoriserade utifrån risknivå (A-E) vilket även speglar räntesats som går att få.

För att på ett enkelt sätt sprida riskerna och investera i olika lån finns Autoinvestkonto. Lendify investerar då kapitalet utspritt på de olika riskklasserna och i minst 20 lån. Självklart har långivaren total insyn i de olika investeringarna.
Låntagarna amorterar, samt betalar räntekostnaden, varje månad. Som långgivare kan man då välja mellan att låta pengarna sitta kvar på kontot eller återinvestera dessa. Genom Autoinvestkontot kan en automatiserad återinvestering ske.

Risk

De pengar som sätts in hos Lendify omfattas inte av den statliga insättningsgarantin. Om Lendify försätts i konkurs finns risken att kapitalet förloras. Att investera handlar alltid om att väga risk mot förväntad avkastning och det är något man bör beräkna när investering sker i privatlån via Lendify.

I jämförelse med många andra P2P-företag har Lendify något mer kreditvärdiga låntagare. Detta då deras genomsnittliga låntagare har inkomst på över 400.000kr och fast anställning samt att låntagaren aldrig får ha betalningsanmärkning.

Fördelar och Nackdelar

+ Välj risknivå och förväntad avkastning
+ Enkel investering via Autoinvestkonto
+Hög kreditvärdighet hos låntagarna
– Omfattas inte av statlig insättningsgaranti