Smartbudget är verktyget för den som vill få bättre översikt över sin ekonomi. Tjänsten är i huvudsak kostnadsfri att använda, men en plusversion för den som vill få tillgång till fler funktioner finns också tillgänglig.

Tjänsten är helt och hållet på nätet och du har alltid tillgång till din budget som du har skapat. Förutom nedan listade funktionerna, finns också spartips och annan matnyttig information på hemsidan.

Funktioner

Gratisversionen av Smartbudget består i huvudsak av sex funktioner.

Få översikt genom att göra en budget – Med den här funktionen kan du, utan hjälp av krångliga budgetprogram, få en klar översikt över dina inkomster och utgifter.

Med budgetfunktionen ser du var dina pengar tar vägen varje månad, samtidigt som du får bättre koll på ditt sparande. När du har börjat använda dig av tjänstens budgetfunktion kommer du med hjälp av två andra funktioner, Kassaboken och plusfunktionen Bankimporten, kunna följa upp och se hur du följer din budget.

Följ upp med hjälp av kassaboken – Med hjälp av kassaboken kan du registrera och fördela dina intäkter, utgifter och sparande i kategorier och därmed snabbt få en överblick över din ekonomi.

Att fylla i kassaboken med dina transaktioner är enkelt och tar inte mer än några minuter. När den är ifylld kan du filtrera transaktionerna och få en presentation av dem i form av tabeller och grafer.

Samla dina avtal – En av Smartbudgets funktioner låter dig samla alla dina avtal på ett ställe. På så vis kan du överskådligt se över kostnader, bindningstider, när ett visst avtal löper ut och mycket mer.

Funktionen låter dig också få notiser genom E-post, till exempel innan ditt avtal löper ut.

Jämför med andra – Undrar du om du betalar för mycket för elen? En av funktionerna i Smartbudget låter dig jämföra din ekonomi med andras. Här kan du se om du lägger mer pengar än genomsnittet på saker som mat, transport, boende och försäkringar.

Kostnaderna presenteras tydligt i stapelform, där dina utgifter står bredvid genomsnittets.

Sätt upp mål för ditt sparande – Har du något särskilt på önskelistan, men som du inte har råd införskaffa för tillfället? En funktion i Smartbudgets tjänst låter dig sätta upp tydliga mål för ditt sparande.

Välj ett namn för ditt sparmål, hur mycket du vill spara sammanlagt och sedan hur mycket du är beredd att lägga undan per månad. När de här uppgifterna är ifyllda berättar tjänsten hur länge du behöver spara för att nå fram till ditt mål.

Håll koll på lånen – Med den här funktionen får du en tydlig överblick över dina lån, räntor, och amorteringsbelopp. Du kan även se hur dina totala kostnader kan höjas eller sänkas om faktorer som till exempel amortering och ränta förändras.
Betalversionen
Betalversionen, som kostar 199 kronor om året, ger dig tillgång till hela Smartbudget – utan begränsningar. Förutom de ovan nämnda och beskrivna funktionerna, tillkommer ytterligare fyra stycken.

De här funktionerna låter dig bland annat importera transaktioner från din bank, skapa egna kategorier samt se historik och grafer.
Utmärkelser och kritik
Tjänsten har, två år i rad, fått utmärkelsen En av de fem bästa finanstjänsterna av Internetworld. På hemsidan finns också en mängd positiva kommentarer av användare att läsa.

”En simpel, smidig och användbar tjänst, med ett myckett användarvänligt användargränssnitt.” och ”Mycket bra funktioner hos smartbudget! Det här har jag saknat. Bra att det är gratis” är exempel på användares omdömen.