År 1977 började UC erbjuda sina tjänster vilka främst handlar om att ge underlag för affärsbeslut till företag. De är Sveriges ledande kreditupplysningsföretag som används av ett stort antal företag och banker innan de avgör om kunden kan få handla på faktura, teckna lån, abonnemang m.m.

Det är just kreditupplysning som UC främst förknippas med men företaget erbjuder även säljstöd och olika marknadsfunktioner riktade mot företag. De tjänster som erbjuds till företag hittas på UC.se medan de tjänster som är riktade mot privatpersoner hittas på minUC.se. Tjänsterna som erbjuds till privatpersoner är uppbyggda kring det stora material av information som UC har tillgång till.

UC ID-skydd

Med cirka 85 000 ID-kapningar varje år blir det allt vanligare att ID-skydd skaffas. UC ID-skydd är en försäkring som ger råd och hjälp för att upptäcka ID-kapningar tidigt. I försäkringen ingår även ersättning om ekonomiska förluster uppstår samt hjälp med att återta kontrollen över sina identitetsuppgifter.
Fördelarna är därmed att ID-skyddet både jobbar preventivt, begränsande och ersättande.

Bevakning

UC ID-skydd har en kontrollfunktion som gör att företaget direkt får information om uppgifter hos UC ändras. Det sker exempelvis om ett företag tar en kreditupplysning på försäkringstagaren. Om så sker meddelas försäkringstagaren direkt via antingen SMS eller mail. Därmed får man direkt besked om eventuella bedrägeriförsök och kan handla mot detta i tid.

När en kreditupplysning sker ska kreditupplysningsföretaget, enligt lag, skicka ut en kopia till den person som upplysningen gäller. Men detta sker via brev och kan därmed ta 1-2 vardagar. Med bevakningen via UC ID-skydd får man betydligt snabbare informationen och kan agera snabbare. Detta genom att kontakta UC och få hjälp med vad som ska göras.

Kundservice

Kundservice har öppet på vardagar 8.30-16.30. Hit kan man ringa för frågor som inte är akuta. Den som tror sig blivit utsatt för ID-kapning kan däremot dygnet runt nå deras Telefonassistans. Då numret dit enbart får användas av de som har ID-skyddet hos UC anges telefonnumret under ”Mina Sidor” på hemsidan som man får tillgång till som kund.
Sköter hela ärendet?

Det finns ett stort antal företag som erbjuder ID-skydd. I vissa fall ingår det även i hemförsäkringen. Däremot skiljer de sig åt gällande vilken hjälp som fås när ID-kapning har skett. UC är ett av de företagen som erbjuder hjälp genom hela processen.

Den som blivit utsatt för kapningen skickar in en polisanmälan och sedan kopia på anmälan och en fullmakt till UC. När de fått fullmakten kan de ta hand om hela arbetet som krävs. De kan exempelvis kontakta flera andra kreditupplysningsföretag och spärra personnumret hos dessa. Därmed kan bedragaren inte ta lån så länge som kreditupplysning sker via dessa företag.

UC tar även kontakt med berörda kreditbolag/företag och bestrider fakturor m.m. Kort sagt gör de allt som behövs för att de negativa effekterna av en ID-kapning ska begränsas och att personen ska återfå total kontroll över sin identitet.

UC har stor erfarenhet av ID-kapningar och vet hur man snabbast och effektivast ska arbeta för att minimera skadorna. Det är därmed en trygghet att även denna hjälp ingår i ID-skyddet.

Ersättningsbelopp

UC ID-skydd kan ge ett försäkringsbelopp på maximalt 100.000kr. Ersättning kan fås för ett flertal kostnader som kan uppkomma vid en ID-stöld samt de ekonomiska förlusterna som skett vid detta.

Giltighetsområde

UC ID-skydd gäller i Sverige och hjälpen som sker vid en ID-kapning är inriktad på svenska fodringar.

Pris
69kr/person och månad

Min Upplysning

Min Upplysning är en tjänst som kan utnyttjas för att ”ta en kreditupplysning på sig själv”. Man får då ta del av samma information som kreditgivare får när de tar en kreditupplysning. Bland annat får man information om lån, krediter, betalningsanmärkningar, senaste kreditupplysningar och inkomstuppgifter. Ett enkelt sätt att få en överblick på sin egen kreditupplysning.

Denna tjänst är uppbyggd för de som enbart vid enskilda tillfällen vill ha dessa upplysningar. De som däremot vill göra kontrollen ofta bör istället välja tjänsten ”Kreditkoll” (se nedan). Då ingår fri tillgång till denna information.

Pris 19kr/gång

Kreditkollen

Kreditkollen är en tjänst för de som löpande vill följa hur informationen på sin egen kreditupplysning förändras. Den information som lämnas är uppdelad i två delar.

Kreditbetyg – Visar personens kreditvärdighet vilket kan vara avgörande för vilken räntenivå som fås på lån. Genom att förbättra kreditbetyget blir det alltså både lättare att få lån och få lägre ränta.

Kreditupplysning – Här finns information om exempelvis fastighetsinnehav, inkomst, eventuella betalningsanmärkningar, lån och senaste kreditupplysning.
Den som enbart vill få denna information vid enstaka tillfälle bör istället välja ”Min Upplysning” (se ovan).

Pris 39kr/mån

Mitt kreditbetyg

Med tjänsten ”Mitt kreditbetyg” skapas tillgång till personens kreditvärdighet under en vecka. Man kan alltså se på dessa uppgifter hur många gånger som helst under veckan och även se eventuella förändringar.

Kreditvärdigheten är något som bankerna tittar på när ett lån ska tecknas. Med bra kreditvärdighet ökar chansen att få lånet beviljat och att få lägre ränta.

Pris 99kr/vecka

Förlustanmälan

För att undvika bedrägerier bör ID-kort, Pass och körkort spärras om de tappas bort eller blir stulna. Genom att anmäla detta till UC kan dessa handlingar inte användas för att teckna lån, abonnemang eller annat.

Anmälan sker via UC´s telefontjänst som har öppet dygnet runt och det krävs då att man ringer från ett registrerat abonnemang. Kostnaden dras på telefonräkningen och spärren ligger i två år. För att häva blockeringen skickas en blankett in som skickades ut vid tillfället som spärren sattes.

Pris 95kr/gång.

De som har UC ID-skydd betalar inte någon avgift för förlustanmälan.

Bedrägerispärr

Tjänsten ”Bedrägerispärr” ska användas av de personer som blivit utsatta för ID-kapning. Kreditupplysningen hos UC blir spärrad men även hos Bisnode, CreditSafe, Decidas Info och Syna.
Spärren aktiveras genom att man ringer till UC och den blir då aktiv hos alla kreditupplysningsfföretag inom en timme. Under de kommande två veckorna kommer inte en kreditupplysning kunna tas på personen.

Inom dessa två veckor måste sedan personen polisanmält händelsen och skriftligen meddelat UC med informationen att ”Jag vill inte att ni lämnar ut kreditupplysningar om mig”. Detta brev ska även vara undertecknat av personen. När brevet nått UC förlängs spärren med fem år.

För att häva spärren kontaktas företaget och en blankett fås som ska fyllas i och signeras. När den skickats tillbaka hävs spärren.

Håll Koll

Tjänsten ”Håll Koll” är en tjänst uppbyggd mot företag. Genom denna tjänst får företagaren insyn i den information som finns om företaget hos UC. Likt hur en kreditupplysning på en privatperson är avgörande för lån, abonnemang m.m. så styr informationen om ett företag även företagarens möjligheter till lån m.m. Det är därmed viktigt att som företagare ha kontroll på vad för information som lämnas ut av UC vid en eventuell kreditupplysning.

Så fort informationen ändras hos UC skickas även ett mail ut till företaget. Därmed minskas risken för att en bolagskapning ska kunna genomföras och man kan tidigt agera om felaktiga uppgifter skulle förekomma i registret.