Varje år sker ca 80.000 ID-kapningar. Det gör att det är den vanligaste bedrägeriformen i Sverige. Med ID-kapning menas att en bedragare utnyttjar ID-handlingar eller personuppgifter och uppger sig för att vara en annan person. Detta för att exempelvis teckna lån, kreditkort eller handla på kredit.

I och med att ID-kapningar ökar har även efterfrågan på försäkringen ID-skydd ökat. En del försäkringsbolag säljer denna som en enskild försäkring medan andra har ID-skydd inbakad i hemförsäkringen.

Vilket ID-skydd som bör väljas beror främst på vad man prioriterar gällande försäkringen. Som alltid handlar det om att se till sina egna behov och välja försäkringslösning utifrån detta. Det som skiljer ID-skydden mot varandra är följande:

Vilken bevakning sker?

I vissa ID-skydd ingår en bevakning av exempelvis UC och Adressregistret. Om en kreditupplysning sker hos UC eller om adressen ändras nås försäkringsbolaget direkt av denna information. Den skickas sedan snabbt ut via SMS eller mail till försäkringstagaren.

Med bevakning kan man snabbare få veta om någon försöker utnyttja ens identitet.
Bevakning kan även ske via gratisappen Tink. Dessutom skickas alltid brev ut från UC om ett företag tar en kreditupplysning. Men att få informationen snabbt vi ID-skyddet kan vara en smidigare lösning.

När har kundservice öppet?

ID-kapningar kan ske under dygnets alla timmar och den som utsatts för detta bör agera snabbt. Detta både genom polisanmälan och kontakt med försäkringsbolaget. Att ha ett försäkringsbolag som har öppet dygnet runt kan därmed upplevas som extra tryggt.

Sköter de ärendet?

Det skiljer på sig gällande om försäkringsbolaget driver processen (bestrider fakturor m.m.) eller inte. Hos vissa ingår denna tjänst vilket kan vara bekvämt för de som känner sig osäkra på vad som bör göras. Den som däremot hellre vill ha total kontroll och göra allt själv kan välja ett ID-skydd utan denna tjänst.

Vad och hur mycket ersätts?

Hur stort ersättningsbelopp som går att få varierar kraftigt. Detta både som försäkring i helhet och dess specifika delar. En ersättningsnivå på några hundratusen är inte ovanligt även om det förekommer bolag med betydlig högre ersättningsnivå.

Det som även skiljer bolagen åt är vad de ersätter. Det vanligaste är att ersättning kan fås vid ekonomisk förlust som skett i samband med en ID-stöld. Med andra ord själva bedrägeriet. Det ingår även mycket ofta ersättning för vissa administrativa kostnader så som att skaffa nytt pass m.m.

Vissa ID-skydd har däremot ett bredare skydd. Ett exempel kan tas från AIG´s ID-skydd som även ger ersättning om plånbok, telefon, nycklar eller väska blir stulen. Där ingår även en ersättning för personrån i samband med kontantuttag.

Var gäller det?

Det är vanligt att ID-skydd har begränsningar gällande var i världen de gäller. MySafety gäller i hela världen, AIG i Norden (och maximalt 6 mån i övriga delar av världen) medan UC enbart gäller i Sverige.

Pris:

Prismässigt är det inte stor skillnad på de ID-skydd som erbjuds i Sverige. Priset ligger på 60-80kr per månad och person. Däremot har vissa bolag ”familjerabatt” som gör att hela familjen kan försäkras för priset av 2-3 personer.

Då priset inte skiljer mer än några tior är det inte priset främst som bör avgöra vilket försäkringsskydd som ska tecknas. Se istället på punkterna ovan och avgör vad som väger tyngst för just dig. Välj sedan ID-skydd utifrån det.