Western Union erbjuder en mycket smidig tjänst för pengaöverföring över hela världen. Tjänsten är en av de mest välkända inom sitt område, och de kallar sig själva för en ”global ledare” inom internationella överföringar.

Överföringen görs snabbt online, och mottagaren kan ta emot pengarna direkt på bankkontot, i mobilen eller hämta ut dem som kontanter hos ett ombud.

Så fungerar Western Union

Tjänsten kan delas upp i två funktioner – skicka pengar och ta emot pengar. Båda funktionerna är förhållandevis simpla.

Skicka pengar – Att skicka pengar är just den funktion som de flesta förknippar Western Union med. Företaget jobbar naturligtvis för att den här processen ska bli så enkel och smidig som möjligt. Så här ser det ut idag:

1. Först behöver du registrera dig och skapa en användarprofil.
2. Därefter väljer du tjänsten Pengar på några minuter.
3. Sedan ska mottagarens uppgifter, så som namn ort och telefonnummer, anges.
4. Nu ska inbetalningen ske. Det här görs genom en banköverföring, eller med ett Visa eller MasterCard.
5. När betalningen är gjord får du en bekräftelse till mailen. I mailet finns ett kontrollnummer som mottagaren behöver för att kunna hämta ut pengarna.

Det här tillvägagångssättet är för att skicka pengar som mottagaren kan hämta ut kontant. Det går även att skicka pengar till mottagarens bankkonto eller mobiltelefon. Processen för det är intuitiv och ser snarlik ut som det ovan beskrivna.

Ta emot pengar – Att ta emot pengar är mycket enkelt med Wester Union. Hur du tar emot dem, beror på hur pengarna har skickats. Har en insättning skett till ditt bankkonto eller din mobila plånbok, krävs ingen ytterligare åtgärd från din sida.

Har pengarna skickats för dig att hämta ut i kontanter, ska du besöka ett ombud. Du behöver en godkänd legitimation och ett kontrollnummer från avsändaren för att kunna hämta ut pengarna.

Fördelar och Nackdelar

+ Världens ledande bolag inom pengaöverföring
+ Billigt, enkelt och smidigt
+ Ta emot pengar på flera olika sätt
– Finns gräns för överföringssumma per dag (men mycket hög)

Western Union i siffror

• Samarbetar med över en halv miljon ombud över hela världen
• Finns i över 200 länder
• 2015 överfördes pengar till ett värde över 150 miljarder amerikanske dollar
• Har överfört till mer än en 1 miljard olika konton
• 2015 gjordes i genomsnitt 31 överföringar – per sekund

Historia

Western Union har inte alltid sysslat med överföring av pengar. Deras huvudsakliga verksamhet var från början att driva och bygga telegraflinjer i USA. Även här sysslade företaget dock med överföring – något som har varit konstant genom hela dess historia.

Parallellt telegrafverksamheten började Western Union att överföra tidssignaler. En signal hämtades från ett observatorium som sedan distribuerades till deras centralur i USAs olika tidszoner. Strax därefter gav företaget in sig på att förmedla pengaöverföringar.

Western Union upphörde med telegrafverksamheten 2006 och idag är endast pengaöverföringar företagets fokus.

Western Union Foundation

Då de ansvarar för en mycket stor summa pengar som förflyttas världen över, anser de också att det är deras ansvar att göra världen till en bättre plats. Western Union har ofta uppmärksammats för sitt välgörenhetsarbete.

Sen Western Union Foundation påbörjade sitt arbete har de skänkt över 102 miljoner amerikanska dollar till välgörande ändamål. Education for Better är troligtvis det arbete som stiftelsen är mest känd för. Programmet arbetar för, precis som namnet antyder, bättre utbildning och för att göra den tillgänglig för fler människor runt om i världen.

Stiftelsen ger också omedelbar hjälp när en naturkatastrof har skett. Efter den omedelbara hjälpen har getts, arbetar de för att bygga upp drabbade samhällen och få dem på fötter igen.